Utastájékoztató rendszer

Kezelõi felület.

A cégünk által kifejlesztett Utastájékoztató Rendszer (Passenger Information System, PIS) a legkorszerûbb többfunkciós kommunikációs rendszerek egyike, melyet vasúti és tömegközlekedésben történõ használatra fejlesztettük ki.
Különös figyelmet fordítottunk a rendszerek hálózatba építhetõségére. Legjelentõsebb tulajdonsága a szabványos, hálózati TCP/IP protokoll használata. A rendszer felépítése decentralizált.
A berendezést korszerû, SQL adatbázis-kezelõvel láttuk el, melyben az utastájékoztatáshoz szükséges információkat tároljuk, könnyen kezelhetõ formában.
A hangkönyvtár is univerzális, különálló, bárki által egyszerûen létrehozható (WAV file) elemekbõl áll. Szerkesztésük és vágásuk könnyen elvégezhetõ. A hangminõség a legkorszerûbb követelményeknek is megfelel (audió CD minõség).
A hangrendszervezérlés, a MÁV igényei szerint, lehetõvé teszi a teljesen független, prioritásos mûködést.
A helyileg, állomásokon kiépített hálózat, mely a megállóhelyek felé is kiterjeszthetõ (akár egy érpár használatával) és az alkalmazott TCP/IP protokoll, flexibilis, tetszõlegesen bõvíthetõ rendszert biztosít a hangrendszer kiépítésére is.
Az adatbázis információk megváltoztatása (pl. menetrendváltozás) történhet távoli pontról, hálózaton keresztül is, a megfelelõ jogosultságok (kulcsszó) birtokában, a helyi utastájékoztatás akadályoztatása nélkül.
Az operációs rendszer és az adatbázis kezelõ többszintû védelmet biztosít (pl. rendszergazda, karbantartók, kezelõk) a bázis információk, napló file-ok és az operációs rendszer paramétereinek hozzáféréséhez (betekintés, módosítás csak személyre szabott kulcsszóval végezhetõ).
Az alkalmazott multi-taszkos operációs rendszer lehetõvé teszi a folyamatok párhuzamos (real time) mûködtetését a kezelõi felület várakoztatása nélkül.
A program és az alkalmazott operációsrendszer (Win NT) grafikus felépítése, valamint a sok éves MÁV kapcsolat tapasztalatai alapján, egyszerû és könnyen áttekinthetõ kezelési felületet biztosítunk.
Az aktuális idõablak szerinti, vonatszám alapján történõ megjelenítés, a felvett menetrendi adatokkal, egyszerû kezelést biztosít.
A helyi igények szerinti, automatikus (indulási / érkezési idõk alapján), fél-automatikus, illetve manuális vezérlési kombinációk alakíthatók ki.
Az utastájékoztató üzemmód, a napi menetrend szerint felkínált vonatszámokkal és a hozzájuk tartozó paraméterekkel (a megadott adatbázis szerint), a számítógép szinkronizált állomási órája alapján, automatikus (menetrendi indulási/érkezési idõk szerinti) utastájékoztatást biztosít. Természetesen a manuális beavatkozás (késésmegadás, vágányszám, idõadatok módosítása, hangkörzet kijelölés, stb.) és a rendkívüli közlemények azonnali bemondása (utasvédelmi közlemények, tolatás, MÁV információk, stb.) minden esetben biztosított.
A vezérlési parancsok kiadásának nyugtázása, villogtatással, színes szimbólumokkal, belsõ hangjelekkel, stb. történhet. A felkínált vezérlések jóváhagyása egyszerû billentyûzetkezeléssel vagy egér használatával végezhetõ.
A kezelést beépített súgórendszer segíti. Ha a kurzort egy képernyõobjektumra mozgatjuk egy-két másodperc után automatikusan megjelenik a hozzátartozó magyarázó szöveg.

Az adatbázisban minden vonatszámhoz hozzárendelhetõk a következõ paraméterek:

  • Érkezési idõ -Indulási idõ -Vágányszám (kezelõ által módosítható)
  • Vonattípus (érkezõ, induló, átmenõ)
  • Állomási közlemény , késés közlemény
  • Idegen nyelvû közlemények
  • Hangkörzet beállítás (kezelõ által módosítható)
  • Késés (percben) (kezelõ által módosítható)
  • Idegen nyelveken történõ bemondás (kezelõ által módosítható)
  • Vizuális tábla adatok
  • Algoritmus tábla (kimondási idõk, táblavezérlési idõk, stb.)

Az algoritmus tábla alapján minden vonatszámhoz automatikus (pl. az érkezési, indulási idõ elõtt 5,10 perccel a kezelõ beavatkozása nélküli kimondás) illetve félautomatikus vezérlés adható, amikor csak figyelmeztetõ jelzés látható.

A vizuális utastájékoztató rendszer vezérlése soros vonalon, soros vonali elágazásokkal történik. A táblákon lévõ információ a kezelõi felületen is megjeleníthetõ.

A berendezés alkalmas az AEG, FOK-GYEM, Pontos Idõ és SOLARI gyártmányú utastájékoztató táblák vezérlésére.

 

Processzor Intel Pentium MMX 233MHz
Operációs rendszer Windows NT
Hanganyagtároló médium Hard diszk
Hangkimenet 0db csévével leválasztott
Mikrofonbemenetek száma 1
Kezelhetõ hangkörzetek száma és prioritáskezelési módja IRCS berendezéshez való csatlakozás esetén Közvetlen LAN kapcsolat
Vizuális kijelzõk csatlakoztatása RS422 és RS485 port, amelyre max. 16 hurkot lehet felfûzni
Óraszinkronizálás (opció) Perc impulzus
Mûködési hõmérséklet 0-45°C
Áramfelvétel 85-265V AC
(36-72V DC opció)
(Szünetmentes táplálás opció)
70W + 80W(monitor)
Monitor 15" színes VGA
Táp 230 VAC
(Szünetmentes táplálás opció)

 


Vissza>>>  Fõoldal