Megállóhelyi hangrendszer

 

A megállóhelyi berendezés és felépítése, szolgáltatásai

A megállóhelyi berendezés két részbõl áll, a pénztárban elhelyezett asztali bemondóból és az elektronikát tartalmazó falra szerelhetõ zárható fém mûszer szekrénybõl. A szekrény zárt kivitelû, pormentes belsõ terû. A szekrény alsó részébe beérkezõ kábelek tömszelencéken keresztül jutnak be a szekrénybe. A szekrényben a kifordítható lengõkeretre szerelt részegységek könnyen hozzá férhetõk, karbantarthatók.
Kültéri alkalmazásnál a mûszerszekrényt vandál biztos vízmentes kültéri szekrénybe szerelten alkalmazzuk.
A lengõ keret felsõ részén egy 3HE méretû rack fiókban szabványos 3HE méretû kártyákon és kazettákban van az erõsítõ tápegysége, az erõsítõ, a mikroprocesszoros vezérlõ kártya (MHCPU kártya), és a bejövõ kisfeszültségû távközlõ és a 100V-os hangszóró hálózat kábeleit fogadó két Krone végelzáró.
A nagy távolságú kommunikációt biztosító két modemet, valamint a modemek és a mikroprocesszor közötti hálózati kapcsolatot biztosító HUB-ot a rack fiók alatti (a lengõkeretre szerelt) tálcán helyeztük el.
A berendezés egyfázisú 230 V/AC tápfeszültségrõl üzemel. A feszültségnek szünetmentesnek kell lennie. A külsõ szünetmentes tápegységtõl (UPS) a központ egy hibajelet fogadhat, ezzel jelezhetõ a hálózati feszültség kimaradása, vagy az UPS meghibásodása a felügyeleti helynek (IRCS központ Gödöllõ állomáson). A modemeknek és az erõsítõnek saját tápegysége van, a HUB és az MHCPU kártya egy tápegységrõl üzemel.

Kommunikáció:
A kommunikációt az állomások és a megállóhelyek, illetve ahol az állomások között több megállóhely is van akkor a megállóhelyek között is a helyi adottságoknak (távolság, vonalkábel minõsége) megfelelõ típusú modemek végzik. A modemek egyben router funkciókat is ellátnak, ezért a rendszer majd tovább bõvíthetõ. Az állomásról a hang a megállóhely felé a vonalkábelen 0dB/600Ohm szinten megy, mindkét végén transzformátoros leválasztással.

Bemondási lehetöségek:

Helyi bemondás
Az asztali bemondó hangkimenete az erõsítõ elsõ hangbemenetére közvetlenül csatlakozik. A bemondás két gombbal indítható, kiválasztható hogy szignállal, vagy szignál nélküli legyen.
Állomási bemondás
A bemondás irányától függõen, a megállóhely két irányból kaphat hangot. Relé kapcsolja az erõsítõ második hangbemenetére a kiválasztott hangforrást. A morse relé meghúzása egyben a hang továbbadását is letiltja a következõ megállóhely felé. Ez a megoldás lehetõvé teszi, hogy egy idõben lehessen bemondani pl. Gödöllõ állomásról Máriabesnyõ mh.-re, és Aszód állomásról Bag mh.-re. A asztali bemondón az állomási bemondást LED jelzi. Az állomásokról élõszavas illetve gépi bemondás végezhetõ.

Prioritások.
A helyi bemondásnak elsõbbsége van az állomási élõszavas, vagy az állomási gépi bemondással szemben, tehát megszakíthatja az állomási kimondást. Az állomáson a bemondás megszakítását, a megállóhely foglaltságát a kezelõnek a berendezés jelzi. Gépi bemondáskor bontás jelzést kap a gépi bemondó. A gépi bemondást azonban nem csak a helyi bemondás szakíthatja meg, hanem bármelyik állomásról a megállóhelyre történõ élõszavas kimondás is.
A gépi bemondó automatikusan megismétli a megszakított közleményt miután a megállóhelyen befejezõdik a foglaltságot létrehozó bemondás. Az ismétlés elkezdése késleltetett, (általában 5…15 másodperc), hogy a két bemondás ne folyjék össze. A késleltetés értéke a gépi bemondóban állítható be.


Vissza>>>  Fõoldal